Categorii

Aparatura medicala

Aparatura medicala

Aparatura medicală este concepută pentru a interveni în diagnosticarea, monitorizarea și tratarea pacienților. Aparatura medicală beneficiază de ultimele noutăți și tehnologii din domeniile: electronică, robotică, stinta, fizică, chimie, materiale speciale, s.a.m.d.

Din domeniul aparaturii medicale fac parte următoarele categorii de dispozitive medicale: ecografe, electrocardiografe, audiometre, spirometre, colposcoape, sterilizatoare, aspiratoare chirurgicale, electrocautere, monitoare pacient, holtere, pulsoximetre s.a.m.d.

Există mai multe tipuri de bază:

    Echipamentul de diagnosticare include aparate medicale pentru imagistică, folosite pentru a ajuta la diagnosticare. Exemple sunt aparatele cu ultrasunete și MRI, scanerele PET și CT și aparatele cu raze X.
    Echipamentele de tratament includ pompe de perfuzie, lasere medicale și mașini chirurgicale.
    Echipamentul de susținere a vieții este folosit pentru a menține funcția corporală a pacientului. Acestea includ ventilatoare medicale, incubatoare, unități de anestezie, dispozitive pentru ventilare pulmonară artificială, ECMO și mașini de dializă.
    Monitoarele medicale permit personalului medical să măsoare starea medicală a pacientului. Monitoarele pot măsura semnele vitale ale pacientului și alți parametri, inclusiv ECG, EEG și tensiunea arterială.
    Echipamentul medical de laborator automatizează sau ajută la analiza sângelui, a urinei, a genelor și a gazelor dizolvate în sânge.
    Echipamentele medicale de diagnosticare pot fi, de asemenea, utilizate la domiciliu în anumite scopuri, de ex. pentru controlul diabetului zaharat
    Terapeutice: mașini de terapie fizică, cum ar fi mașinile de mișcare pasivă continuă de mișcare (CPM), TENS, EMS, LASER, etc.